Utdanningen ved Hundefrisørskolen i Drammen
Drømmer du om å jobbe med hunder?
Å kunne tilbringe hverdagen sammen med hunder er både givende, spennende og utfordrende. Omgang med hunder er bevist å gi økt lykkehormon i kroppen, samtidig som det er givende å kunne bidra til at hundene føler seg velstelte og bra med seg selv.
Utdanningen ved Hundefrisørskolen i Drammen er skapt rundt en filosofi om at frisering, håndtering og trening av hund skal skje på en positiv måte. Vi jobber med vår egen energi for å gjøre hundene trygge og glade i vår omgang med dem; og skal jobbe for å få dem til å samarbeide med oss om å nå målene.
Ved Hundefrisørskolen i Drammen tilbyr vi 1-årig utdanning innen hundefrisøryrket. Utdanningen er samlingsbasert og går enten over helger eller ukedager. Det er kun én samling i måneden, og det er lagt opp til at man skal kunne ta studiet ved siden av full jobb. Vi legger vekt på mye praktisk trening under oppfølging av instruktør, fordi det å bli en dyktig hundefrisør krever at man får faget «i fingrene», både når det kommer til kvalitet over håndarbeidet og god håndtering og kompetanse i hundeatferd.
Informasjon om studieåret
Hundefrisørskolen har maksimalt 6 elever per skoleår, noe som gjør at hver enkelt elev får en grundig og god oppfølging underveis. Vi jobber i tette team og opplever at det sosiale miljøet blant studentene kan bidra til godt samarbeid og høyere læringsnivå. Studentene kommer ofte med forskjellige erfaringer og kompetansegrunnlag, men vi tilrettelegger gjerne individuelt, slik at man får best mulig læringsutbytte av studiet og den praktiske treningen.
Opplæringsmetoder og vurdering av studentene
I løpet av studiesamlingene er vi gjennom mange ulike tema som er relevante i arbeid med hund, og det er en god blanding av teoretisk opplæring, praktisk demonstrasjon og mye praktisk klipp for studentene. Vi har flere eksterne foredragsholdere i løpet av året, hvor man kan få god opplæring og muligheten til spørsmål og diskusjon, for å få maksimalt utbytte av læringen.
Elevene blir vurdert i tre skriftlige deleksamener i løpet av studieåret, som enten avholdes på studiestedet eller som en hjemmeeksamen. Dette for å få et godt utbytte og refleksjoner rundt relevante tema hvor vi har gjesteforelesere.
Underveis i studieåret er det lagt opp til god oppfølging og instruering ved den praktiske treningen med hundeklipp, og studentene oppfordres til å være aktive på egentrening og initiativ på å få tilbakemeldinger.
Ved slutten av studieåret skal studentene gjennomgå en tredagers praktisk eksamen, hvorav alle tre må bestås for å få utdelt studiebevis. Det er mulig å ta opp både skriftlige og praktiske eksamener ved ikke bestått resultat, da etter avtale.
Under den praktiske eksamenen, blir man vurdert i alt fra kundehåndtering og håndtering av hund til de praktiske delprosessene av frisørstellet. Man får med seg en skriftlig vurdering av prosessen og gjennomføringen av eksamen, med eventuelle råd til forbedringspotensiale i sitt videre arbeid som hundefrisør. Eksamen vurderes som bestått/ikke bestått.
Hvordan bestå utdanningen?
For å bestå utdanningen, må man delta på minimum 90% av utdanningen. Ved fravær på viktige studiesamlinger, bør man gjennomgå et alternativt opplegg for å få med seg det som man har gått glipp av. Det oppfordres også til en aktiv og progressiv prosess under opplæringen, slik at man får best mulig utbytte av studieåret og muligheten for å få hjelp/tilbakemelding av instruktør. Graden av kompetanse og kvalitet over arbeidet til hver enkelt student vil avhenge av deres egen innsats og individuelle grad av egnethet til faget.
For å motta studiebevis fra utdanningen, må de skriftlige og praktiske eksamenene være gjennomført og bestått.
«Å jobbe som hundefrisør er et fantastisk yrke! Jeg er lidenskapelig opptatt av at mine firbente gjester skal lære seg å trives med å bli stelt, og blir så glad av å se deres fremgang og progresjon ved hvert besøk. Jeg er opptatt av å lære mine studenter å finne sin en trygghet og ro som vil gjøre dem til gode og omsorgsfulle hundefrisører.»
— Carina Skavlan Myhre, hundefrisør og instruktør ved Hundefrisørskolen i Drammen
Informasjon om utdanningen
Teoretisk og praktisk utdanning på studiestedet er på omtrent 300 timer. Ved utdanning med helgesamlinger, holdes samlingene på fredag-søndag klokken 8-16. Ved utdanning med ukedagssamlinger, holdes samlingene på tirsdag-torsdag klokken 8-16. Samlingene holdes ved Salong Skavlan i Vårveien 20 i Drammen. Det er gratis parkering rett utenfor salongen og god busstilgang rett utenfor, for studenter som kommer uten egen bil.
Egen praksis
For å få en god progresjon i faget, må studentene gjennomføre minimum 100 timer med egen frisering av hund utenom studiesamlingene. Det oppfordres til oppstart av dette så fort man er i gang med skolen, dog med riktig fokus og progresjon underveis; – Altså bør man ikke ta på seg mer enn man har vært gjennom på skolen og dermed er i stand til å gjennomføre på egen hånd. Det er viktig å få en god spredning innen tema og ulike pelstyper, samtidig som det alltid skal være fokus på å gjennomføre stell og håndtering på en trygg og god måte for hundene.
Vi er behjelpelige med utlån av arbeidsstasjon ved hundefrisørskolen, slik at man kan gjennomføre sin egen praksis på dager hvor instruktør/hundefrisør er tilgjengelig for spørsmål og oppfølging. Vi kan også være behjelpelige med utlån og hjelp til å skaffe praksishunder. Vi oppfordrer våre studenter til å jobbe mye praktisk underveis i studiet, gjerne ved vår salong, slik at man kan få en god progresjon og et strukturert og tilrettelagt praksisarbeid.
Dokumentasjon av egen praksis skal innleveres før den praktiske eksamenen tas på slutten av studieåret.
Høres dette ut som noe for deg?
Meld din interesse i dag!
Praktisk informasjon
Pris og betaling
- Studieavgift for et helt år er kr. 60.000,- *
- Ved påmelding skal det innbetales et depositum på kr. 10.000,- Påmelding er bindende, og depositum betales kun tilbake dersom det av grunner fra Hundefrisørskolen i Drammen sin side gjør at studiet ikke kan avholdes.
- Resterende kr. 50.000,- kan innbetales i 1-4 avdrag, etter individuell avtale. Det første avdraget må være innbetalt før studieoppstart.
- Inkludert i studieavgiften er en stor utstyrspakke med alt man trenger for å starte veien mot å bli hundefrisør. Utstyrspakken har en verdi på minimum 10.000 kr og inneholder klippemaskin, sakser, skjær, børster, kammer og mye annet utstyr.
*Fra 2025 vil studieavgiften være kr. 70.000,- og utstyrspakken er oppgradert.
Studiested
- Utdanningen holdes i lokalene til Salong Skavlan Hundefrisør i Vårveien 20 i Drammen.
- Gratis parkering rett utenfor salongen.
- Det er enkel tilkomst til studiestedet med kollektivtransport. Fra togstasjonen i Drammen går det ofte buss mot Åssiden, og bussholdeplassen er rett utenfor salongen.
Tema vi er gjennom i løpet av studieåret
Håndtering av hund
Lær å bli trygg på å håndtere hunder i alle aldre og størrelser
- Være bevisst sin egen energi og trygghet
- Hvordan møter vi hundene, og hvordan tilpasser vi oss dem?
- Gjøre hundene rolige og trygge på at vi vil deres beste, og at vi klarer å lese signalene de sender
- Håndtering av hund på stellebord, på gulvet, i badekar og andre relevante stillinger
- Hva gjør vi med hunder som har tidligere erfaringer og utfordringer vi må tilpasse etter?
- Være bevisst på hvordan vi bruker vår egen kropp, for å forebygge skader og skape en hverdag som vil fungere i mange år.
Hundens atferd / etologi
Forstå hunden og de signalene den sender, så de blir trygge i vårt samvær
- Hundens historie og opphav; hva har det å si for dagens hunder?
- Ulike hunderaser; Deres historie, personlighet og utseende: Hvordan kommuniserer de?
- De ulike signalene hundene sender oss, og hvordan vi kan tilpasse oss etter dem
- Utfordrende situasjoner for hundene og oss som hundefrisører; og hva gjør vi når vi «står i det»?
- Hvordan øve på å lese hundens språk? Kontinuerlig fokus på å forstå mer og bedre.
Hundens anatomi
Hvordan er hunden bygd, og hva har det å si for oss som hundefrisører? Gjesteforeleser.
- Hundens anatomi og oppbygging
- Rasetypiske trekk, rasebeskrivelser og hvordan vi leser dem
- Hvordan håndterer vi hundene for at det skal være riktig med tanke på anatomien deres?
- Hunder med anatomiske utfordringer; Hva må vi passe på og tilpasse etter i ulike situasjoner som hundefrisør?
- Helhet og harmoni: Hva har anatomi å si for hvordan vi skaper en frisyre på hunden?
Skade, sykdom og førstehjelp
Vi har besøk av veterinær som gir god opplæring innen skader, sykdom og førstehjelp på hund.
- Hva er en klinisk undersøkelse, og hvordan vurdere hundens helsetilstand?
- Hvordan håndterer vi hunder som har skader eller fysiske begrensninger?
- Stell og behandling av akutte skader og videre håndtering av hunden og deres eiere
- Hvordan utføre førstehjelp på hund?
- Sykdommer på hund som kan ha innvirkning på hud og pels
- Hud og pels-problematikk man møter på som hundefrisør
- Allergi, kløe, flass og andre lidelser
Ernæring, hud og pels
Hva kan vi lære om hundens ernæring, og hva har det å si for oss som hundefrisører? Gjesteforeleser.
- Hvordan er huden til hunden bygd opp, og hva har det å si hva den spiser?
- Fordøyelse og opptakelighet
- Hund og fôrallergi / fôrintoleranse
- Ulike hudproblemer og hudforandringer man kan møte på som hundefrisør
- I hvilken grad kan man som hundefrisør ha innvirkning på hundens hud og pels?
- Kundehåndtering når det kommer til ernæring, hud og pels: Hvordan kan vi som hundefrisører hjelpe hundene å ha det «så godt som mulig»?
Kundekontakt og oppfølging
Hundenes eiere er viktige å ta godt vare på! Lær god kundebehandling og hvordan man kan bygge et godt kundenettverk.
- Hvem er kunden vår; Hund eller eier? Hvordan differensierer vi dette, og hvordan møter vi deres begges behov på en god måte?
- Møte med kundene i alle de ulike prosessene vi skal gjennom: Tips og triks for å gjøre kunden fornøyd
- Oppretting av kundedatabaser og behandling av viktig informasjon
- Hvordan få flere kunder? Hvordan beholde våre eksisterende kunder?
- Utfordringer ved kundekontakt og hvordan ta vare på både hund og eier på best måte ved vanskelige situasjoner
Bading, føning og børsting
Det viktige forarbeidet har mye å si på hvordan frisyren blir. Lær å bad, føn og børst ulik pels!
- Ulike pelstyper og hvordan de skal behandles
- Produktkunnskap; Valg av sjampo, balsam og andre pleiemidler – og hvordan bruker man dem på en god måte?
- Verktøy og gode hjelpemidler for å oppnå gode resultater ved stell av forskjellig type pels
- Håndtering av hund under bad, under føning og når vi børster pelsen
- Hvordan effektivisere prosessen for å gjøre jobben raskere, samtidig som hundens behov blir ivaretatt?
Klipp og stell av ulike pelstyper
Lær å klippe ulike hunderaser med forskjellige pelstyper; Rasetypisk eller etter eiers ønske og behov.
- Ulike redskap og hvordan man bruker dem, samt hvordan man vedlikeholder dem
- Barbering av hund: Hvordan barbere hunden riktig for å få et fint resultat; samt måter for hvordan man kan effektivisere sluttresultatet.
- Bruk av saks som gir ulike effekter og resultater
- Raseklipp av forskjellige hunder; Hvordan lese rasestandarder eller forstå hva eier ønsker?
- Skape balanse og en god helhet i frisyrene
- Hundefrisyrer som eier klarer å vedlikeholde; Hvordan avgjører vi det og hvordan lærer vi opp kunden vår?
- Mye praktisk trening på ulike hunderaser med veiledning og tilbakemeldinger underveis i arbeidet
Napping av hund
Strihårshunder skal nappe ut pelsen; Et håndverk som er viktig for å bevare egenskapen til noen pelstyper.
- Hva er strihårspels, og hvorfor skal den nappes ut?
- Napping av stri dekkpels; Hvordan og hvor ofte?
- Napping av ull for å bidra til produksjon av «god» pels
- Håndtering av hunden under nappingen; På bordet eller på fanget
- Bruk av ulike redskaper og hvordan avgjøre hvilke redskaper man bruker på de ulike hundene/pelstypene?
- Vedlikehold og stell av nappepelsen før/etter frisørtimen, og hvordan veilede eier mellom stelletimene
- Hva skjer med «nappepels» som blir klippet?
- Praktisk trening på napping av hund med ulik rase/pelstype
Hundeutstilling
Hva er hundeutstilling og hvorfor driver man med det?
- Hundeutstilling i Norge og dens historie
- Bare show og fjolleri? Lær hva hundeutstilling har som funksjon og hvorfor det er den største hundesporten i Norge
- Hva kan vi lære av å besøke en hundeutstilling?
- Hvordan foregår en hundeutstilling?
- Rasebeskrivelser og hvordan dommerne dømmer
- Vi besøker en større hundeutstilling for å lære mer om fenomenet og se de mange ulike hunderasene i riktig rasetypisk frisyre
Markedsføring
Hvordan bli kjent i markedet, og hvordan gjøre det bra med å nå ut til kundene?
- Hva er markedsføring og hvorfor drive med det?
- «Gammel og ny» markedsføring
- Sosiale medier og dens virkning på markedet; Noe vi kan utnytte til vår fordel?
- Fotografering og viktigheten av hvordan man presenterer produktet sitt og seg selv: Hva legger vi ut på våre kanaler og hvordan?
- Å skape en plattform for kundekontakt som er både gjennomførbar og realistisk å vedlikeholde i hverdagen
Hvordan starte egen bedrift?
Hvordan går du frem for å starte for deg selv i hundebransjen?
- Få et godt teoretisk grunnlag på det å være gründer; Hva det medfører og hva som bør være på plass
- Valg av selskapsform, fordeler og ulemper
- Økonomi, skatt og merverdiavgift
- Registrering av selskap og ting å tenke på
- Forsikring; For din bedrift og for deg som egen selvstendig næringsdrivende
- Hvordan komme i gang med det praktiske rundt å starte selv? Tips og triks!
Drømmer du om å jobbe med hunder og er opptatt av at de skal trives i ditt nærvær?
Da er kanskje hundefrisør noe for deg!
Høres dette ut som noe for deg?
Vi har ledig studieplass!
Studieår med helgesamlinger:
Oppstart
23.-25.august 2024
Studieår med ukedagssamlinger:
Oppstart
10.-12.februar 2024